Tijdelijke willekeurige afschrijving 2de halfjaar 2013

Geplaatst op dec 31, 2013 in Financieel nieuws

Het kabinet geeft ondernemers meer ruimte om te investeren. Ondernemers kunnen de investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen vanaf 1 juli 2013 direct tot op de helft afschrijven. Door die versnelde afschrijving komt de fiscale winst lager uit waardoor over 2013 minder winstbelasting moet worden betaald, en dat geeft extra financiële ruimte om te investeren. De (her)invoering van de tijdelijke willekeurige afschrijving van 2 x 50% geldt (voorshands?) alleen voor het tweede halfjaar 2013.

De maatregel levert volgens Financiën een extra investeringsruimte op van € 400 miljoen. Het kabinet heeft besloten om de tijdelijke willekeurige afschrijving van 2 x 50% (her) in te voeren omdat bedrijfsinvesteringen sterk achterblijven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalden de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal van 2013 met bijna 8%, voor heel 2013 wordt een krimp van 10% verwacht. Het kabinet vindt dat zorgwekkend, en wil dat voorkomen. Met de willekeurige afschrijving van 2 x 50% bereiken we, aldus minister Kamp van Economische Zaken dat“ ondernemers meer ruimte krijgen om te investeren in de economie. Dat zorgt voor inkomens en banen die we in deze moeilijke economische tijd goed kunnen gebruiken’. Ondernemers kunnen met de willekeurige afschrijving van 2 x 50% investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen versneld, tot maximaal 50%, ineens afschrijven. Die extra afschrijving drukt de fiscale winst over 2013, en dat leidt tot een lagere belastingaanslag. Die extra liquiditeit geeft hen ‘een zetje om juist nu te investeren’.

De regeling voor tijdelijke willekeurige afschrijving gaat per 1 juli 2013 in en loopt tot eind van dit jaar. De regeling geldt voor ondernemers in de inkomstenbelasting én bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen. Met de willekeurige afschrijving kan een ondernemer zelf bepalen wat de fiscaal optimale afschrijving is (tot maximaal 50% van het afschrijfbare bedrag). Voor toepassing van de regeling is wel vereist dat het bedrijfsmiddel voor 1 januari 2016 in gebruik wordt genomen. Als dat niet gebeurt wordt de willekeurige afschrijving teruggenomen.